Tarifni sistem


Poštovani,
Od grejne sezone (2013/2014) je na nekim objektima počeo da se primenjuje novi način merenja, obračuna i naplate potrošnje toplotne energije. To znači, da račune za grejanje više nećemo obračunavati po metru kvadratnom kao do sada, već na osnovu potrošnje toplotne energije za svaku podstanicu. S obzirom da je obračun po utrošku novina, kako za Vas kao korisnika, tako i za nas kao isporučioca toplotne energije, pokušaćemo da Vam unapred damo objašnjenja na neka od mogućih pitanja.

 

Potrošnja toplotne energije očitava se posebno za svaku podstanicu, preko merača utroška toplotne energije(kalorimetra) i nominalno se izražava u kilovat-satima (KWh).
Očitavanje potrošnje vrši se svakog meseca, a očitane vrednosti predstavljaju varijabilne troškove na Vašem računu. Pored varijabilnih troškova, koji će se razlikovati iz meseca u mesec, u odnosu na broj utrošenik kilovat sati, Vaš račun za grejanje imaće i stavku fiksnih troškova,koji su konstantni za svaki mesec i obračunavaju se po metru kvadratnom grejnog prostora.

Kada su u pitanju kuće,koje imaju svoje zasebne podstanice,način obračuna je jednostavan jer korisnik plaća onoliko kilovat-sati koliko je izmereno za taj objekat. Ali kada su u pitanju objekti kolektivnog stanovanja (zgrade) predviđeni su sledeći načini raspodele:

U zgradama u kojima svi stanovi imaju svoje individualne merne uređaje izmerena energija na podstanici deliće se srazmerno individualnim merenjima
U zgradama u kojima stanovi nemaju individualne merne uređaje izmerena energija na podstanici deliće se srazmerno grejnoj površini
U zgradama gde većina stanova ima ugrađene merne uređaje(pod većinom se podrazumeva 50% grejne površine i više stanova) , a manjina nema primenjivaće se kombinovani metod raspodele vodeći računa o razlogu zbog kog ta manjina nije ugradila individualne merne uređaje.

Visinu svojih mesečnih računa za grejanje možete direktno kontrolisati. S obzirom da će korisnici plaćati onoliko koliko potroše,objekti sa najvišim stepenom energetske efikasnosti imaće najmanje račune za grejanje. Sve što u Vašem domu ili poslovnom okruženju uradite kako bi ste uštedeli energiju direktno će umanjiti Vaš račun. Dovoljna je zamena stolarije, ili popravka postojeće, da biste ostvarili značajne uštede na računima za grejanje.

Za sva pitanja koja imate u vezi primene novog načina obračuna toplotne energije, Toplana Vam stoji na raspolaganju.Možete nas kontaktirati putem telefona 010/312788; 312778; 312795, ili na e-mail tanja.radulovic@toplanapi.rs